JUHA Z JURČKI IN AJDOVO KAŠO

Juha z jurčki in ajdovo kašo je odlično in zdravo kosilo, ki je precej hitro pripravljeno, tako da je primerno tudi za dneve, ko želite nekaj dobrega in sorazmerno hitro pripravljenega.

Juha z jurčki in ajdovo kašo
Enolončnica z jurčki in ajdovo kašo

Sestavine za gobovo juho z jurčki in ajdovo kašo:

30 – 50 g suhih ali ustrezno več svežih jurčkov
2 debela krompirja
1 drobno sesekljana čebula
1 strok sesekljanega česna
Lovor
Sol (najboljše, če ni rafinirana in jodirana)
Majaron
Poper
2 pesti ajdove kaše
2 l vode
Kis po okusu
sojin jogurt/ kisla smetana

Postopek priprave juhe z jurčki:

Suhe gobe namočimo v mlačni vodi (če imamo sveže jurčke, jih samo operemo, narežemo in na cedilu prelijemo z vrelo vodo). V drugo posodo pristavimo vodo, v katero damo na kocke narezan krompir, namočene in odcejene gobe ter začimbe. Vse skupaj kuhamo do mehkega.
Dodamo še rahlo prežganje, ki ga pripravimo tako, da na masti popražimo čebulo, dodamo moko (najboljše je, če je polnozrnata) in med mešanjem pražimo, da moka malo porumeni, dodamo česen in zalijemo s kozarcem mrzle vode ter gladko razkuhamo. Prežganje vmešamo v krompirjevo juho in prevremo.
Nazadnje dodamo še sojin jogurt ali kislo smetano, peteršilj in kuhano ajdovo kašo, ki smo jo pred kuhanjem oprali pod mlačno vodo.
Namesto prežganja lahko uporabimo tudi podmet. Le tega pripravimo tako, da v kozarec mrzle vode damo moko, gladko razmešamo in med mešanjem vlijemo v krompirjevo juho. Juho lahko po okusu začinimo s kisom.
Po želji lahko v juho z jurčki dodate še ostalo zelenjavo (korenje, sladek krompir, grah, fižol, čičeriko…).

Tako, juha z jurčki in ajdovo kašo je pripravljena, želim vam dober tek.

Edino pošteno je, da deliš...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin