Voda, najbolj pomembno hranilo!

Razmišljal sem, kako bi vse skupaj začel… Ni kaj, če govorimo o prehrani, potem je treba začeti z najpomembnejšim hranilom, ki ga telo tudi potrebuje največ in to je ? VODA!

Koliko vode moramo popiti v dnevu?

V zapisu si lahko prebereš praktično vse, kar moraš vedeti o vodi. Od količine, zakaj jo potrebuje naše telo, kakšni so pokazatelji pomanjkanja vode, kako jo piti, kdaj…

Najprej se je potrebno zavedati, kaj sploh je voda in s čim jo lahko nadomestimo. Voda nima vonja, nima barve in ne okusa. Kot nadomestilo pa lahko uporabljamo raznorazne čaje, brez dodanega sladkorja ali sladil, limonade.

Koliko vode oz. tekočine potrebujemo na dan?

Najbolj preprosta formula, ki deluje v praksi je, na 25kg telesne teže spij 1 liter vode. V dnevih, ko je vroče in ko se potimo se količina vode še poveča. Torej, če sem težek 75kg in delam v klimatizirani pisarni, potem je to 3 litre na dan. Ker pa bom popoldne skočil če na krajši sprehod na sosednji hrib, bo to še dodatnih, recimo 5dcl tekočine.

Voda v našem telesu opravlja ogromno funkcij, mogoče bom v kakšne od naslednjih objav, o teh stvareh govoril bolj podrobno. Za danes pa mogoče samo to, da hidracija telesa pozitivno vpliva na zmanjšano pojavnost glavobolov (na protibolečinskih tabletah navadno piše, da ob zaužitju tablete popijemo še 2 kozarca vode in potem nas glava neha boleti, vendar ne vemo ali od tablete ali od dveh kozarcev vode), slabega zadaha, slabe kože, oteženega izgubljanja podkožne maščobe, oteženega pridobivanja mišične mase, če ne pijemo dovolj smo verjetno večkrat brez energije, imamo slabo prebavo in slabšo koncentracijo, velikokrat se hidracijo povezuje tudi s mišičnimi krči in poškodbami v športu.
Voda deluje tudi, kot razstrupljevalec telesa, saj se z njo iz telesa izpirajo strupi, tako skozi kožo, kot z urinom in blatom.

Kako je treba piti vodo?

Najboljše je, če jo začnemo piti že zjutraj, takoj po tem, ko vstanemo, spijemo 3-4dcl vode in pijemo po malem (po požirkih) čez cel dan. Zavedati se je potrebno, da če je tvoje telo navajeno, da je do danes dobilo v dnevu cca 0,5 litra vode, da je praktično nemogoče, da boš že naslednji dan spil 4 litre vode. Dodajanje naj bo postopno, tako da pridemo v cca 20ih dneh na priporočljivo količino vode. Opozoriti je treba, da bo ob povečanju vnosa vode, povečano tudi odvajanje vode. Predvsem v prvih 14ih dneh boš imel/a občutek, da si cel čas na wcju. Naj te potolažim, ta občutek bo trajal cca 14 dni, potem pa se bo telo počasi navadilo na povečan vnos vode, prilagodila se bo prebava, mehur, ledvice…

Veliko ljudi, ki ste fizično, ali pa tudi mentalno precej aktivni, boste mogoče ob povečanju uživanja vode čutili nekakšno “praznino”. Občutek bo, kot da potrebujete še nekaj. V teh primerih telo navadno potrebuje dodatno energijo, pri fizičnih opravilih za mišice, pri mentalnih za možgane. V teh primerih priporočam, da si priskrbite dobre izotonične ali pa hipotonične napitke (vsebujejo minerale, vitamine in antioksidante in sladkor, ki se med vadbo porabljajo). Le-ti so v prvi vrsti sicer namenjeni športnikom, vendar v praksi zelo prav pridejo tudi običajnim ljudem. Predvsem tistim, ki potrebujejo nekaj več energije. Več o tem, kaj je dober izotonični napitek in kaj slab, bomo govorili v enem od naslednjih blogov.

Torej, če na hitro ponovimo:

  • Voda je najbolj pomembno hranilo za naše telo, kljub temu, da nima energijske vrednosti in da nas ne nahrani.
  • Potrebujemo jo nekje 1 liter na 25 kilogramov telesne teže, v dneh, ko smo bolj aktivni, ali pa ko je bolj vroče in se potimo, jo potrebujemo še več.
  • Voda bo pozitivno vplivala na naše počutje, energijo, težave z glavoboli, prebavo, telesno sestavo, kožo, vonj telesa in zadaha…
  • Vodo je potrebno piti po požirkih, čez cel dan.
  • Količino zaužite vode dodajamo postopoma in se trudimo, da v daljšem časovnem obdobju pridemo na priporočljivo količino zaužite vode.
  • V dneh, ko smo povečano fizično ali mentalno dejavni, je smiselno vodi dodati tudi nekaj mineralov, vitaminov antioksidantov in sladkorjev (izotonične ali hipotonične pijače)

Upam, da ste v branju uživali in da ste izvedeli kaj novega, predvsem pa, da boste pri sebi naredili kak napredek. Vesel bom vseh komentarjev. Če se vam zdi članek zanimiv, ga seveda lahko delite naprej po socialnih omrežjih…

Hvala in na zdravje.  🙂

Edino pošteno je, da deliš...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin